jagoda kamczacka - odmiana Jolanta

ODMIANY

jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA
jagoda kamczacka - odmiana JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA
  • jagoda kamczacka - odmiana  JOLANTA

            Jest to odmiana średnio – wczesna. Dojrzewa w pierwszej połowie czerwca. Krzew osiąga wysokość do 2 m i osiąga średnicę do 2 m. Owoce mają smak kwaskowo – słodki z nutą „goryczki” Ta goryczka nie jest na tyle silna by te owoce były niesmaczne ale ona istnieje i jednym to może przeszkadzać a innym nie. Warto zaznaczyć, że niektórzy nawet poszukują takich oryginalnych smaków do swoich produktów. Owoce są bardzo duże i można ich szacunkowo zebrać do 5 kg  z krzewu. Owoce można bez problemu otrząsnąć. Gdy owoce są dojrzałe to należy je zebrać gdyż przy silniejszym wietrze mogą opaść. Zbiór przeprowadza się jednorazowo. Dojrzałe owoce nie są tak twarde jak owoce Wojtka, więc aby jakość owoców przy zbiorze mechanicznym była zadowalająca to owoce muszą być tylko lekko dojrzałe. Ze względu na to, że owoce mają lekką goryczkę a dojrzałe owoce nie są za twarde to tą odmianę polecam raczej tylko do uprawy pod przetwórstwo ze świadomością, że jej smak może być nie wszędzie akceptowany. Czas przechowywania i odporność na transport zależy od jakości zebranych owoców. Do krzyżowego zapylania polecam odmianę Wojtek lub Igę.