jagoda kamczacka - OWOCE

OWOCE

jagoda kamczacka Wojtek - owoce
jagoda kamczacka Wojtek - owoce
  • jagoda kamczacka Wojtek - owoce
  • jagoda kamczacka - owoce
  • jagoda kamczacka Wojtek - owoce
  • jagoda kamczacka Wojtek - owoce
  • jagoda kamczacka - owoce
  • jagoda kamczacka - owoce

          Owoce polecanych przeze mnie odmian jagody kamczackiej są smaczne ale najsmaczniejsze są gdy są bardzo dojrzałe. Gdy owce jagody kamczackiej są w pełnej dojrzałości to robią się trochę miękkie. Najtwardsze w pełni dojrzałe owce mają odmiany Wojtek i Ruben, więc te odmiany nadają się najlepiej na rynek deserowy. Te odmiany zbierane nawet metodą mechaniczną można przeznaczyć na rynek deserowy ale w ten sposób zebrane owoce należy przebrać a uszkodzone owoce należy usunąć. Uszkodzone owoce mogę szybciej zacząć się psuć, więc należy zadbać o to by ich nie było w partii na rynek deserowy. Owoce przeznaczone na przetwórstwo nie muszą być tak idealne ale i tu są stawiane pewne wymagania, np. minimalne zanieczyszczenie i odpowiedni poziom cukru. Owoce nieuszkodzone i nieprzejrzałe przechowują się bardzo dobrze ale z uszkodzeniami już gorzej. Jagodę kamczcką zbiera się jednorazowo. Owoce przeznaczone na rynek deserowy najlepiej pakować w małe pojemniki by zapewnić dobrą wentylacje jagód i by się nie gniotły. Owoce przeznaczone na przetwórstwo pakujemy w skrzynki, tzw. dziesiątki. W takich skrzynkach najlepiej mieści się 3 kg jagód ale i 6 kg można zapakować.