jagoda kamczacka - odmiana Wojtek

ODMIANY

jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK
  • jagoda kamczacka - odmiana WOJTEK

 

         Krzew dorasta do 1,6 m i osiąga średnicę do 2,5 m. Odmiana średnio-wczesna. Pora dojrzewania początek czerwca a pełna dojrzałość około dwóch tygodni później. Owoce można zerwać,otrząsnąć lub zebrać kombajnem. Owoce na tyle trzymają się krzewu, że mogą spokojnie przetrwać do swojej dojrzałości i zbiorów ( przetrwają burzę z silnym wiatrem ). Owoce o smaku kwaskowo-słodkim a nawet i słodkim ale wówczas muszą być bardzo mocno dojrzałe. Owoce bardzo mocno dojrzałe robią się trochę miękkie, więc zbiór owoców a szczególnie mechaniczny, rozpoczyna się na ogół gdy średni poziom cukru jest na poziomie (+,- ) 12º Bx, bo wtedy twardość owocu jest jeszcze dobra. Zbiór jest jednorazowy. Plon owoców z krzewu o średnicy 2 m wynosi do 5,5 kg - osobiście tyle zebrałem ! Należy założyć, że przy nasadzeniu pod kombajn - na ogół co 0,7 m w rzędzie, plon z jednego krzewu może spaść o 40%. Jest to efekt mniejszej powierzchni krzewu jako skutek gęstego nasadzenia i konieczności ograniczenia zagęszczenia pędów, bo pędy nie mogą się mocno zacieniać i część musi być usunięta. Owoce przechowują się dobrze - sprawdzony jeden tydzień przetrzymywania owoców w chłodni. Owoce nie uszkodzone - w doskonałym stanie, przechowują się bardzo dobrze np. w lodówce aż do zwiędnięcia. Owoce nieprzejrzałe dobrze znoszą transport. Owoce nadają się na rynek deserowy jak i przetwórczy. Do krzyżowego zapylania jest polecana odmiana Zojka. Obecnie jest to najpopularniejsza główna odmiana do nasadzeń towarowych.