jagoda kamczacka - odmiana Zojka

ODMIANY

jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmina ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA
  • jagoda kamczacka - odmiana ZOJKA

 

                    Tej odmiany nie mam za wiele i ciągle pobieram z tych samych krzewów materiał na sadzonki i krzewy te nie miały możliwości doróść do naturalnych rozmiarów, wobec czego niektóre moje dane o tej odmianie będą tylko szacunkowe. Budowa krzewu  Zojki  jest podobna do odmiany  Wojtek, aczkolwiek  krzew Zojki jest trochę delikatniejszy w budowie i rozmiary mogą być nieco mniejsze.  Jest to odmiana wczesna – pora dojrzewania koniec maja, a pełna dojrzałość około dwa tygodnie później. Owoce dosyć mocno trzymają się krzewu ale na tyle, że zbiór mechaniczny jest możliwy. Im bardziej dojrzałe owoce tym słabiej trzymają się  pędów, ale należy pamiętać, że im bardziej dojrzałe owoce  tym bardziej robią się  miękkie, więc trzeba znaleźć złoty środek w ustaleniu terminu zbioru owoców. Ze względu na to, że owoce dosyć mocno trzymają się krzewu to zbiór owoców może być opóźniony np. do równoczesnego zbioru z odmianą Wojtek ale należy mieć na uwadze oczekiwaną jakość zebranych owoców. Owoce zbiera się jednorazowo. Owoce są słodsze i smaczniejsze od odmiany Wojtek ale trochę mniejsze, więc należy założyć, że z krzewu o średnicy 2 m zbierze się  do 4 kg owoców. Przy gęstym nasadzeniu zbiór z krzewu może spaść o 40% tak jak w przypadku odmiany Wojtek. W 2015 roku, poziom cukru w owocach Zojki osiągną 22 °Bx, co zdecydowanie wyróżnia tą odmianę na tle innych odmian, które osiągnęły w tym samym roku poziom cukru w granicach 15 -17 °Bx. Wysoki poziom cukru jest bardzo oczekiwany w przetwórstwie, więc ta odmiana do przetwórstwa zdecydowanie się nadaje ! Aby owoce nadawały się do dłuższego przechowywania i dłuższego transportu muszą być zebrane  w czasie gdy nie są jeszcze miękkie ale wtedy poziom cukru nie będzie tak wysoki. Owoce mocniej dojrzale nie są tak dobrej jakości jak owoce odmiany Wojtek więc produkcja na rynek deserowy może być utrudniona, ponieważ będzie wymagała umiejętnego zrywania owoców i obchodzenia się z nimi delikatnie. W nasadzeniach towarowych odmiana Zojka jest stosowana jako odmiana zapylająca do odmiany Wojtek, gdyż kwitnie w podobnym terminie, zbiór owoców jest w podobnym czasie i owoce mają podobny smak.