jagoda kamczacka - odmina Rebeka

ODMIANY

jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
jagoda kamczacka - odmiana REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA
  • jagoda kamczacka - odmiana  REBEKA

            Krzew dorasta do 1,2 m i osiąga średnicę 2 m. Jest to odmiana późna - druga połowa czerwca. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest to, że ma bardzo duże owoce. Owoce są o neutralnym smaku lub lekko słodkie i przyjemne w spożyciu i często są porównywane smakowo do jagody leśnej. Owoce dosyć mocno trzymają się krzewu więc siła otrząsania musi być większa lub należy je zrywać ręcznie. Gdy dojrzałość owoców jest większa, zbiór mechaniczny jest łatwiejszy ale jakość zebranych owoców może spadać bo owoce są mniej twarde. Podczas zbioru ręcznego zdarza się, że niektóre owoce przy zrywaniu lekko uszkadzają się przy szypułce ( nadrywa się skórka owoców ) i może lekko ciec sok. Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że nie wszystkie owoce są jeszcze na odpowiednim poziomie dojrzałe i owoc jeszcze mocno trzyma się szypułki. Są preparaty które powodują, że owoce równomiernie dojrzewają ale ja z takimi preparatami nie przeprowadzałem doświadczeń. Owoce zbiera się jednorazowo. Z krzewu o średnicy 2 m można zebrać do 5 kg owoców. Ze względu na to, że niektóre owoce zdarzają się uszkodzone to raczej ta odmiana nadaje się tylko do przetwórstwa, chyba, że ktoś znajdzie sposób by te uszkodzenia owoców zniwelować – warto nad tym pomyśleć bo owoce są naprawdę piękne i smaczne ! Gdy zbiór ręczny przeprowadza się starannie to tych uszkodzeń jest niewiele. Częściowo uszkodzone owoce można na tyle przetrzymać by można je było dostarczyć do zakładów przetwórczych lub na lokalny rynek deserowy. Do zapylania krzyżowego polecam odmianę Ruben lub Tolę.